avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... clauza forta majora
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

clauza forta majora

cand se poate sa merg la banca sa actionez clauza de forta majora in cazul in care nu pot plati un imprumut.sunt in somaj si sotul nu castiga decat 1100 ron si eu somaj 450 in conditiile in care rata este de 300 ron
Cel mai recent răspuns: ContSters123067 , utilizator 09:44, 6 Iulie 2010
nu aveti cum pentru ca nu este un caz de forta majora

daca in contractul de credit ar fi fost definita o astfel de situatie ca fiind forta majora atunci ati fi putut invoca apartitia situatiei de forta majora (notificand credtorul si facand dovada fortei majore), dar acest lucru sigur nu exista in contractul de credit.
ariam a scris:


daca in contractul de credit ar fi fost definita o astfel de situatie ca fiind forta majora atunci ati fi putut invoca apartitia situatiei de forta majora (notificand credtorul si facand dovada fortei majore), dar acest lucru sigur nu exista in contractul de credit.


forta majora se poate invoca, indiferent ce e in contract, sau nu e. opereaza "in puterea legii" in favoarea debitorulul. trebuie numai facuta dovada. cam dificil cu "somaju'"- forta majora:rolleyes:... dar daca guvernu' invoca art. 53 din constitutie...:-/:rolleyes:


"Exonerare. Forta majora. Inteles.


Avand in vedere recursul reclamantului, se desprinde concluzia ca el este de acord ca in anul agricol 1996 recolta de grau a paratei a fost calamitata 100% datorita conditiilor climaterice, dar considera ca exonerarea de raspundere pentru cauza de forta majora trebuia prevazuta in legea care reglementa operatiunea comerciala in contractul partilor.
In Codul civil roman nu exista o definitie a cauzei de forta majora, insa doctrina si in practica judiciara considera in unanimitate ca aceasta reprezinta o imprejurare de fapt, imprevizibila si de neinlaturat, care impiedica in mod obiectiv si fara nici o culpa din partea debitorului, executarea obligatiei contractuale pe care acesta si-a asumat-o.
Nu exista nici un text de lege din care sa rezulte ca forta majora opereaza doar daca este prevazuta in actul care reglementeaza operatiunea comerciala sau ca partile sunt obligate sa o prevada in contract, insa o data constatata, forta majora are ca principal efect exonerarea de raspundere contractuala a debitorului potrivit art. 1082 si art. 1083 C. civ. Deci, forta majora este o cauza de exonerare de raspundere care opereaza in puterea legii si impiedica pe creditor sa pretinda executarea obligatiei ori daune interese de la debitor, desi nu a fost prevazuta expres in contract sau intr-un text de lege[/b
]. Avand in vedere cele expuse, decizia instantei de apel este temeinica si legala si va fi mentinuta prin respingerea recursului.

Curtea suprema de justitie. Decizia nr.414 din 27 ianuarie 2000."


"fenomenu'" cu somaju' si diminuarea salariilor <->"forta majora" nu e nou...

"Creditorii se confrunta de la o vreme cu un fenomen fara precedent, acela de a fi notificati (de cele mai multe ori prin executor judecatoresc) de catre debitori, persoane fizice care, apreciaza ca se afla in fata unui caz de “forta majora”, din cauza faptului ca in urma concedierii au ramas fara surse de venit.

In plus, in contextul general de criza financiara si economica, solicita, pe cale de consecinta, suspendarea la plata a tuturor obligatiilor ce decurg din credite (principal, dobanzi, comisioane) pe o perioada nedeterminata.
Majoritatea acestor debitori isi intemeieza solicitarile pe imposibilitatea indeplinirii obligatiilor de plata, datorita lipsei unor surse de venit ca urmare a intervenirii somajului sau reducerii substantiale a veniturilor salariale."....

...asteptam rezultatele:)
Ultima modificare: Miercuri, 30 Iunie 2010
ContSters123067, utilizator
ceea ce spuneam mai sus nu contravine celor afirmate de tine.:D
ceea ce spuneam este ca pentru ca situatia de mai sus sa constituie forma majora aceasta trebuia definita ca atare in contract, in caz contrar sansele recunoasterii ca atare de catre instanta sunt minime (ca sa nu spun nule in baza precticii curente).

care este "God's will" in toata situatia asta?;)

nu ar fi prima situatie in care se invoca in fata instantei in ultimul an o asemenea situatie si nu stiu vreun caz in care sa se fi admis ;)

Mult succes!
:)
s-o crea pana la urma "precedentu'";), mai ales ca treaba cu "evenimentele sa fie extraordinare, adica, deopotriva imprevizibile, insurmontabile si care fac imposibila executarea obligatiei analizate (contract de imprumut,n.n.), nu la nivel de un grup restrans de indivizi ci la scara foarte larga (regiune, stat, etc.). " (din raspunsul unei banci la notificare de somaj-forta majora), a devenit supervalida:rolleyes:;)
sau:
"Notiunea de forta majora poate fi asociata exclusiv cu evenimente imprevizibile, insurmontabile si cu un impact general deosebit de sever asupra unei zone teritoriale sau economico-sociale extinse." :rolleyes:;) ...cati someri or fi 'n romania, cati iesiti din plata aia de somer si sunt acum pe "liber" (ne facem ca nu stim:D )... dar ii stim p-aia "oficiali": "La sfarsitul lunii mai 2010, in Romania erau inregistrati 701.854 de someri"- toti indatorati:stunned::stunned::stunned: .....
... si tot din raspunsul bancii: "acestia (somerii, n.n) puteau sa prevada faptul ca exista posibilitatea de a ramane fara loc de munca":stunned:... adica angajatul sa prevada ca angajatorul isi restrange activitatea sau da faliment, sau ca statul disponibilizeaza ("da afara") prin lege... caraghios!!!:)):)):))... si "si, desigur, faptul ca au ramas fara loc de munca poate fi inlaturat prin gasirea unui nou loc de munca":rolleyes:... asta chiar e buna, poate la ei la banca:)), sau e nevoie de statistica disponibilizari/oferte locuri de munca?!B-)
si tot banca zice: "Date fiind cele cele prezentate mai sus, opinam ca situatiile in care se afla acesti debitori, nu sunt cazuri de forta majora in acceptiunea legii, cum de altfel nu sunt nici cazuri fortuite si nici situatii de imposibilitate fortuita a indeplinirii obligatiei"- eu opinez: WRONG!!!;)

reiau din dec.414/07.01.2000CSJ:
"Nu exista nici un text de lege din care sa rezulte ca forta majora opereaza doar daca este prevazuta in actul care reglementeaza operatiunea comerciala sau ca partile sunt obligate sa o prevada in contract, insa o data constatata, forta majora are ca principal efect exonerarea de raspundere contractuala a debitorului potrivit art. 1082 si art. 1083 C. civ. Deci, forta majora este o cauza de exonerare de raspundere care opereaza in puterea legii si impiedica pe creditor sa pretinda executarea obligatiei ori daune interese de la debitor, desi nu a fost prevazuta expres in contract sau intr-un text de lege" (CSJ Decizia nr.414 din 27 ianuarie 2000)B-)

eu cred ca va apare un "caz", care se va "admite";)


succes:)
Ultima modificare: Joi, 1 Iulie 2010
ContSters123067, utilizator
pererea mea este ca instanta nu va recunoaste existenta fortei majore in speta de mai sus, dar merita incercat...

chiar daca nu este aplicabil in speta discutata, iata un articol interesant referitor la existenta fortei majore in cazul erupriei vulcanice de acum cateva luni asupra scrisorilor de garantie bancara...
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Raspundere pentru cazul de forta majora marianna marianna intr-un contract de leasing financiar imobiliar este stipulat ca utilizatorul va suporta orice risc, inclusiv forta majora este legal? (vezi toată discuția)
Caz fortuit aleszia aleszia Poate sa imi raspunda cineva care este diferenta intre cazul de forta majora si cazul fortuit ? (vezi toată discuția)
Concediere (2) salariat cu fisa de aptitudini declarat inapt permanent sabinna sabinna Alta situatie: Salariat caruia, in urma controlului medical periodic, medicul de medicina muncii i-a intocmit fisa de aptitudini prin care a fost declarat ... (vezi toată discuția)